Μιχαήλ Ν. Κουτσιλιέρης

Πανεπιστημιακός. Ενδοκρινολόγος, Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας

Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (2020)

Μιχαήλ Ν. Κουτσιλιέρης

Πανεπιστημιακός. Ενδοκρινολόγος, Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας

Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (2020)

Ο Μιχαήλ Ν. Κουτσιλιέρης είναι Πανεπιστημιακός. Ενδοκρινολόγος, Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας, Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (2020).  

Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι: Μοριακή Φυσιολογία (Molecular Physiology), Μοριακή Ενδοκρινολογία (Molecular Endocrinology), Ενδοκρινική Ογκολογία (Endocrine Oncology), Οστικές Μεταστάσεις στον Καρκίνο Προστάτη (Bone Metastasis in Prostate Cancer), Φυσιολογία της Άσκησης/Θεραπευτική Άσκηση (Exercise Physiology) και Ιατρική Εκπαίδευση (Medical Education).

Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική (ΙΕΦΑΙ) και από τους ιδρυτές του Ελληνικού Εθνικού Κέντρου & Επίτιμος Πρόεδρος του ‘‘Exercise is Medicine-Greece”.

Είναι πτυχιούχος Ιατρικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ενδοκρινολογία και το Μεταβολισμό (Endocrinology & Metabolism) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Royal Victoria Hospital», Department of Medicine, Division of Endocrinology, του Πανεπιστημίου McGill.

Η πανεπιστημιακή του καριέρα άρχισε στον Καναδά, στα Πανεπιστήμια McGill (Research & Clinical Fellow: 1982-1987), Sherbrooke (Research Associate: 1987-1988), και Laval [Assistant Professor (1988-91), Associate Professor (1991-1997), Professor (1997)] και έχει διατελέσει ανεξάρτητο ερευνητικό στέλεχος σε διάφορες Ερευνητικές Μονάδες και Εργαστήρια των παραπάνω ιδρυμάτων. 

Από το 1997 είναι μέλος ΔΕΠ του Εργαστηρίου Φυσιολογίας (Καθηγητής Πειραματικής Φυσιολογίας) και από το 2004 είναι Δ/ντής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας, Ιατρικής Σχολής, Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης έχει εκλεγεί και υπηρετήσει δύο φορές ως Διευθυντής του Τομέα Βασικών Ιατρικών Επιστημών στην  Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ (2004-2006 & 2018-2020). 

Διατηρεί τον ακαδημαϊκό τίτλο του Συνεργαζόμενου Καθηγητή στο Τμήμα Φυσιολογίας – στο Laval University, στον Καναδά, από το 2008 έως σήμερα και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, από το 2014 έως σήμερα. Επίσης, έχει τον τίτλο του Επισκέπτη Καθηγητή – Visiting Professor στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου, από το 2016 έως σήμερα, ενώ έχει ανακηρυχθεί Διακεκριμένο Μέλος του New Westminster Medical College στο Βανκούβερ του Καναδά, από το 2013 έως σήμερα. Είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής «Σχεδιασμού & Συγκρότησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου», Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 2008 έως σήμερα. 

Έχει διατελέσει μέλος του «Εθνικού Συμβουλίου για την Έρευνα» στις Βιοιατρικές Επιστήμες του Υπουργείου Παιδείας (2011-2015) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΕΜΙΝΓΚ» (2006-08 & 2010-12). Υπήρξε επίσης μέλος Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες στην Ελλάδα (2013-2017). Είναι Μέλος του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας.

Είναι ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Φυσιολογίας (ΕΕΦ-2006). Επίσης, έχει εκλεγεί 3 φορές πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΙΠΑ)  και έχει ανακηρυχθεί «Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΚΙΠΑ» (2015). Από το 2016 έως το 2020 διετέλεσε πρόεδρος του «EXERCISE IS MEDICINE-GREECE» και πέτυχε ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική (ΙΕΦΑΙ) την αναγνώριση της «Θεραπευτικής Άσκησης» ως Συμπληρωματική Θεραπεία στη σύγχρονη ιατρική από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, Υπουργείο Υγείας (ΚΕΣΥ). 

Είναι αξιολογητής σε εθνικές επιτροπές για την κρίση ερευνητικών προγραμμάτων, ενώ συμμετέχει και σε διεθνείς αντίστοιχες επιτροπές.  

Τον Αύγουστο του 2020 ορίστηκε με απόφαση της υπουργού Παιδείας Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) 

Έχει πολλαπλές επιστημονικές διακρίσεις στη Βασική και Μεταφραστική Έρευνα και κοινωνικές διακρίσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Κυριότερες διακρίσεις: 

 • Υποτροφία του Εθνικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Καναδά (Medical Research Council of Canada, 1984-1988)
 • Βραβείο Νέου Ερευνητή (Young Investigator Award) της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα στα οστά και μέταλλα (American Society for Bone & Mineral Research, 1985) – απονομή από εκπρόσωπο της ΑΕ τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ronald Reagan
 • Βραβεία του «Υπότροφου Νέου Ερευνητή/Scholar» του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Κεμπέκ (Fonds de la Recherche en Sante du Quebec FRSQ, 1989-1992 και 1993-1996
 • «Βραβείο Εθελοντισμού» από το Υπουργείο Υγείας, απονομή από την ΑΕ τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο, για την οργάνωση & συμμετοχή σε προγράμματα «Πρώιμης Διάγνωσης του Καρκίνου Προστάτη στην Ανατολική Μάνη», από το οποίο έχουν ευεργετηθεί δεκάδες πολίτες που έπασχαν από τη νόσο (2005)
 • “Senior Member της Ευρωπαϊκής Εταιρείας των Ιατρικών Εξειδικεύσεων «European Association of Medical Experts» (2010)
 • Τιμητική Διάκριση της Ακαδημίας Αθηνών στη «Μοριακή Ιατρική» (2011) για την Εργασία στο Επιστημονικό Περιοδικό “Molecular Medicine” με θέμα «Insulin-like growth factor 1 Ec expression in eutopic and ectopic endometrium”
 • Τιμητική Διάκριση του Δήμου Ανατολικής Μάνης για τη διασύνδεση του «Κέντρου Υγείας Αρεοπόλεως με την «Ιατρική Σχολή», ΕΚΠΑ  (2011)  
 • Ανακήρυξη σε «Επίτιμο Δημότη» του Δήμου Ανατολικής Μάνης (2013);
 • Απονομή του τίτλου του «Διακεκριμένου Ερευνητή» (Distinguished Fellow) του New Westminster Medical College, Vancouver, Canada (2013)
 • Τίτλος του «Διακεκριμένου Ερευνητή» από την Ελληνική Εταιρεία Παχυσαρκίας (2015)
 • Βραβείο «Ερευνητικής Εργασίας» της European Muscle Conference, Warsaw, Poland (2015)
 • Τίτλος του «Διακεκριμένου Δάσκαλου» από την Ελληνική Παιδιατρική Ακαδημία (2016)
 • Το «Βραβείο Άριστης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας» εις μνήμη «Β. Ξανθόπουλου – Σ. Πνευματικού» του «Ιδρύματος Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΤΕ)» του Πανεπιστημίου Κρήτης – απονομή από την ΑΕ τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλο (2017)
 • Τιμητική Διάκριση της Ακαδημίας Αθηνών στην «Χειρουργική Ουρολογία» (2018) για την Εργασία στο Επιστημονικό Περιοδικό “Molecular Medicine” με θέμα «Oncogenic role of Ec in prostate cancer»
 • Βραβείο «Ερευνητικής Εργασίας» της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας για την Εργασία «Κυκλοφορούντα Καρκινικά Κύτταρα στον Καρκίνο Ουροδόχου Κύστεως» με την ερευνητική του ομάδα (2018)
 • “Απολλώνειο Βραβείο” για την προσφορά στην Επιστήμη και την Ελληνική Κοινωνία από τους Συλλόγους «Ελλήνων Ολυμπιονικών, Πανελλήνια Φιλογυμναστική Εταιρεία, Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρησης, Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυμναστηρίων, Ινστιτούτο Διεθνούς & Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου και Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Αττικής» στην 18η Πανελλήνια Εκδήλωση «Τέχνης – Αθλητισμού – Επιστήμης & Κοινωνίας (2019)
 • Τιμητική Διάκριση της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας της UNESCO-Πειραιώς & Νήσων για τo ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020
 • Τίτλος του «Επίτιμου Καθηγητή» του Ιατρικού Τμήματος, Σχολή Επιστημών Υγείας, Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης  (2019)
 • Επίτιμος Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος “H Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς”  (Exercise is medicine – Greece) (2020)