Δημήτρης Νικολούδης ΜSc, PhD

Υπεύθυνος Τομέα Βιοπληροφορικής

Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής & Μακροβιότητας

 

Δημήτρης Νικολούδης ΜSc, PhD

Υπεύθυνος Τομέα Βιοπληροφορικής
Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής & Μακροβιότητας
 

Ο Δημήτρης Νικολούδης απέκτησε το βασικό του πτυχίο στη Βιοχημεία από το πανεπιστήμιο της Reims στη Γαλλία, και το μεταπτυχιακό του τίτλο MSc στη Βιοπληροφορική από το Birkbeck College του πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου στη συνέχεια ολοκλήρωσε και τη διδακτορική του διατριβή στη δομική Βιολογία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα στο Εθνικό Ίδρυμα Αγρονομικών Ερευνών της Γαλλίας (INRA) στο Παρίσι, και στο Εθνικό Ίδρυμα Ιατρικής Έρευνας της Αγγλίας (MRC-NIMR) στο Λονδίνο.

Η επαγγελματική του εμπειρία συμπεριλαμβάνει ρόλους βιοχημικού, ειδικού εργαστηριακών εφαρμογών, μηχανικού ανάπτυξης λογισμικού και επικεφαλής προγράμματος σε εργαστήρια κλινικής και αναλυτικής χημείας. Έχει ασχοληθεί με διάφορες εργαστηριακές μεθόδους και τεχνικές, με σημαντικότερες τη χρωματογραφία υψηλής πίεσης (HPLC), τη φασματομετρία μάζας (LC-MS/MS, GC-MS), τη φασματομετρία ατομικής απορρόφησης (AAS) και τις μικροσυστοιχίες DNA (microarrays).

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο του ως εργαστηριακός, και με εστίαση στην ανάπτυξη πρακτικών βιοαναλυτικών λύσεων, ίδρυσε δική του εταιρεία ανάπτυξης εξειδικευμένου λογισμικού, στην οποία δραστηριοποιήθηκε επί σειρά ετών. Στη συνέχεια εργάστηκε με επιτυχία ως επιχειρηματικός αναλυτής για λογαριασμό τεχνολογικής πολυεθνικής εταιρείας, πρωτού επιστρέψει ως βιοπληροφορικός στη Βιοιατρική, ως τον ηγετικό όμιλο παροχής διαγνωστικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Στα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται ο αυτοματισμός και η βελτιστοποίηση διαδικασιών, η διαχείριση και ανάλυση μαζικών δεδομένων (big data), η μαθηματική μοντελοποίηση, η μηχανική εκμάθηση (machine learning) και η έρευνα νέων προγνωστικών και διαγνωστικών κλινικών μεθόδων.

Η αποστολή του στα πλαίσια του κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας είναι να συμβάλει στην εισαγωγή, ανάπτυξη και καθιέρωση της Υγείας Ακριβείας στην καθημερινή πρακτική, αξιοποιώντας τις πιο εξελιγμένες διαθέσιμες τεχνικές αφομοίωσης γενετικών και κλινικών δεδομένων.