Δημήτριος Α. Κουντουράς ΜD, PhD

Ιατρικός Διευθυντής

Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής & Μακροβιότητας

Δημήτριος Α. Κουντουράς ΜD, PhD

Ιατρικός Διευθυντής
Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής & Μακροβιότητας

Γεννήθηκε το 1968 και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Έχει τέσσερα παιδιά. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως υπόχρεος Υπηρεσίας Υπαίθρου υπηρέτησε στο Κέντρο Υγείας Παλαμά και στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καρδίτσας. Υπηρέτησε τη Στρατιωτική του θητεία στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως Σμηνίας Ιατρός.

Εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία και την Ηπατολογία στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Αθηνών στην B’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή, με αντικείμενο την Ηπατοπάθεια σε ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία, με την οποία ασχολείται ερευνητικά πάνω από 20 έτη. Συμμετείχε στο «Ιατρείο Ηπατικής Νόσου στη Θαλασσαιμία», της Β´ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής,  στο ίδιο Νοσοκομείο, ενώ έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική  του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Λαϊκό» της Αθήνας.

Έχει συνεργαστεί στενά με την Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (TIF), δίνοντας διαλέξεις και συμμετέχοντας σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά πρωτόκολλα.

Έχει δεκάδες ιατρικές δημοσιεύσεις, ελληνικές και ξενόγλωσσες (Peer reviews) και προφορικές ανακοινώσεις.

Συμμετέχει σε ιατρικά συνέδρια ως ομιλητής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πολύ συχνά δραστηριοποιείται ως προσκεκλημένος διαφόρων φορέων και συλλόγων ασθενών, στην Ελλάδα και την Κύπρο, σε εκπαιδευτικές και κλινικές συναντήσεις. Δραστηριοποιείται γύρω από επίκαιρα ιατρικά θέματα με συχνή αρθρογραφία και παρουσίες, σε έντυπα, ηλεκτρονικά, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μία από τις πρώτες διαδικτυακές εφαρμογές διαχείρισης ασθενών, ως εικονικού Νοσοκομείου (Virtual Hospital), εξειδικευμένo για ασθενείς με θαλασσαιμία. Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση συνολικά 8 Ιατρικών Συνεδρίων. Από τη θέση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής είχε την ευθύνη σε τέσσερα συνέδρια, τρία από αυτά με θέμα την Ηπατική Νόσο στη Θαλασσαιμία, με διεθνή συμμετοχή, στο Νοσοκομείο «ΜΗΤΕΡΑ».

Σχεδίασε και διαχειρίστηκε επί δύο έτη το Διαγωνισμό Διαφορικής Διάγνωσης «Γεώργιος Αραπάκης» στα πλαίσια της συνεργασίας του ως Πανεπιστημιακού Υποτρόφου της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ».

Από το 2007 έχει διδάξει τα αντικείμενα της Παθολογικής Φυσιολογίας και Ηπατολογίας στα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στα Νοσοκομεία της Αθήνας Σισμανόγλειο, Ιπποκράτειο και Σωτηρία.

Κύρια αντικείμενα ενδιαφέροντός του αποτελούν η Προληπτική Ιατρική και η φυσιολογία της γήρανσης, η μεταφορά των προτύπων Ιατρικής Ακριβείας (Precision Medicine) στην Ελληνική πραγματικότητα, η ανάπτυξη νέων αλγορίθμων διαφορικής διάγνωσης σε συνεργασία με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence), οι ιογενείς ηπατίτιδες, η αλκοολική νόσος του ήπατος, η μη αλκοολική νόσος του ήπατος και η σχέση της με το μεταβολισμό και τον εντεροηπατικό άξονα, η ηπατική νόσος στους ασθενείς με Θαλασσαιμία, η ηπατοπάθεια της κύησης, ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος.

Εργάζεται από το 2004 ως Παθολόγος Ηπατολόγος και από το 2007, από τη θέση του Διευθυντού Παθολογίας – Ηπατολογίας σε μεγάλα Iδιωτικά Νοσοκομεία των Αθηνών (ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ, ΙΑΣΩ General, ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΥΓΕΙΑ, ΜΗΤΕΡΑ, ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ), με έμφαση στην Κλινική Ιατρική και την Τριτοβάθμια Διάγνωση και Θεραπεία.

Έχει σημαντική εργασιακή εμπειρία στα αντικείμενα της Ψυχιατρικής (Κλινική «Αθηνά», Βριλήσσια) και της Ασφαλιστικής Ιατρικής (Interamerican).

Επί 3ετία (2008-2011) διετέλεσε Ιατρικός Διευθυντής Κλινικών Υπηρεσιών του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, με ευρείες διοικητικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Από τον Μάϊο του 2019 βρίσκεται στη θέση του Διευθυντή του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας της ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ.

Από το 2005 μέχρι σήμερα, συνεισφέρει ως σύμβουλος Παθολόγος σε τρία Ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και έχει επιμεληθεί της οργάνωσης του Ιατρικού Τμήματος των Ιδρυμάτων και της δημιουργίας ειδικών προγραμμάτων διασύνδεση των Ιδρυμάτων με μεγάλα Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσοκομεία των Αθηνών.

Από το 2015 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019 υπήρξε μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδας και ακολούθως του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που διαδέχτηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Στα πλαίσια του Οργανισμού υπήρξε μέλος και συντονιστής της Επιτροπής Ιογενούς Ηπατίτιδας, της Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εξάλειψη της Ηπατίτιδας και της Επιτροπής Θεσμικής Ανασυγκρότησης του Οργανισμού.

Συμμετείχε ως αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας και ως μέλος της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας.